Bahagia Hingga ke Syurga. InsyaAllah. Amin..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Anak Solehah. InsyaAllah. Amin..

Sunday, September 16, 2012

Wednesday, September 12, 2012

Saturday, September 8, 2012

Kisah Susu Hani

Assalamualaikum..

Baru berkesempatan nak buat new entry. Banyak sangat cerita tentang Hani, perkembangan Hani, tapi semuanya tak sempat nak dicoretkan. Adanya Hani, jadual harian aku pun berubah. Totally changed. Sekarang ni balik kerja sampai rumah pukul 6pm, terus ambil Hani bawak balik, maikan dia, then gilir-gilir mandi dengan darling husband. Lepas maghrib makan cepat-cepat, then tidurkan Hani. Hani tidur nak berkepit sekarang, so ibu Hani ni tidur sekali lah. Pukul 12 am, atau 2 am, atau bila-bila sebelum subuh, bangun solat isyak dan buat kerja rumah. Basuh pinggan, basuh baju, gosok baju etc..

Berbalik pada kisah susu Hani. Hani fully breastfeed hanya sehingga kira-kira 2 bulan. Itu pun masa minggu awal lahir, Hani dah consumed Similac di hospital. Hari ke 4 baru susu keluar. Bila aku nak mula kerja, latih Hani minum susu dari botol. Tak ingat berapa kali Hani refused. Beberapa kali jugak aku tukar puting. Akhirnya Hani terima puting Pigeon peristaltic nipple. Alhamdulillah, sampai sekarang guna puting tu.

Tapi sedih sangat, Hani tak nak langsung minum susu aku yg dah dibekukan. Aku buat stok EBM dari dalam pantang, penuh fridge. Tapi berkali-kali Hani tolak. Mungkin sebab EBM dah berubah rasa, dia tak suka. Sebab Hani aku ni cerewet sikit. Macam sekarang, nak minum susu, Hani terima yang panas je. Suam sikit dah tak nak. Walaupun dah rendam dalam warmer 40 darjah celcius. Lama-kelamaan, semua stok susu aku dibuang, dan aku dah malas buat stok beku. :-(

Umur sebulan, Hani menangis teruk. Dari dalam pantang sebenarnya. Bawak berubat, bawak jumpa doktor pakar. Doktor sahkan Hani kembung agak teruk, perut dia sangat sensitif. Hani ada lactose-intolerant. Dia alah oada lactose dalam susu aku. Masa tu masih fully breastfeed. Dua bulan kami tak tidur malam sebab Hani selalu kembung. Itu jugak menjadi sebab berat badan aku drop secara drastik, dari 52kg awal mengandung, 60kg sebelum bersalin, 48kg selepas bersalin, jadi 43kg sahaja selepas 2 bulan ada Hani..
:-)

Disebabkan tiada stok susu, Hani consumed Similac LF, susu tanpa lactose masa aku start kerja. Siang minum Similac LF, malam menyusu dengan aku. Tapi selalu jugak balik masa lunch hour untuk direct feed Hani. Masuk tin kedua, Hani menangis-nangis lagi, tolak Similac LF. Jumpa doktor lagi, tukar pada susu soya Isomil pula. Susu fomula yang ketiga bagi Hani. Isomil ok dengan dia, Hani tak pernah dah kena kembung.

Tapi, minggu selepas raya, Hani mula tolak Isomil. Mungkin sebab Hani dah pandai rasa, lagipun adik aku cakap Isomil pahit! Kami tukar lagi, cuba bagi susu cow-based semula. Beli Dulac EC. Hari pertama Hani minum, hari kedua Hani kembung semula. :'( Malam tu jugak pergi cari susu kain, based pada list susu yang doktor suggest untuk dicuba. Kami belu Novalac AC. Setakat hari ni, baru sehari Hani minum. Hopefully dia ok dengan susu ni. Aku tak sanggup tengok dia kembung lagi.. Doktor cakap, perut dia sangat sensitif. Dia mewarisi aku. Banyak angin. Masa mengandung kan aku heartburn teruk. Masa kecik pun, ma cakap aku macam Hani, banyak kali tukar susu..

Hani, ibu dengan ayah tak sanggup tengok Hani kembung lagi, sayang.. Kami harap Hani membesar dengan sihat. Minum susu ibu banyak-banyak ye sayang..
posted from Bloggeroid