Bahagia Hingga ke Syurga. InsyaAllah. Amin..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Anak Solehah. InsyaAllah. Amin..

Saturday, April 14, 2012

Esok: 35 Minggu Bawa Si Comel Ni

Assalamualaikum..

 Sumber: Babycenter

Diam tak diam, dah hampir 9 bulan usia kandungan aku. Setakat check up minggu ke 34, baby is doing well. Semakin aktif, semakin pandai. Bila ayah dia balik dari out-station tengah-tengah malam, ayah letak je tangan atas perut ibu, terus baby respon. Padahal sebelum tu baby dah lama senyap. Tidur sama dengan ibu agaknya. So, semakin rancak la ayah dia melayan baby meliuk lentok dalam perut ni.

Ibu baby ni pulak, semakin hari semakin tak larat. Bangun tidur sakit-sakit badan. Sakit pinggang dan belakang semakin kerap. Kadang-kadang rasa badan nak patah dua. Bangun ke toilet di tengah malam kadang-kadang setengah jam sekali. Tidur malam kepanasan yang agak pelik, sampai berjam-jam baru boleh lena. Darling husband nak berdengkur dengan enak pun terganggu. Heh sorry sayang. Sekarang ni berdiri lama sikit, bila bangun rasa nak pitam. Pagi tadi basuh pinggan, lipat baju, kemas rumah. Belum sempat jemur baju, rasa lain macam. Rasa nak pitam. Baby pulak rajin sangat mengeras sekarang ni, sampai senget perut ibu. Bila ibu sakit sebab baby mengeras, ayah pujuk-pujuk baby suruh duduk betul-betul dalam perut ibu. =)

Tapi bila fikir-fikir, tak lama je lagi nak jumpa baby ni. Hidup kami suami isteri akan totally berubah. Tak sabar sangat nak jumpa baby. Tak sabar nak tengok macam mana lah rupa baby ni, macam mana lah rambut dia, kening dia, mata dia, hidung dia. Alahaiii.. Dalam pada tu, rasa macam sedih jugak. Sebab bila baby dah keluar, aku dah tak dapat menikmati saat-saat memboyot ni. Mesti aku akan rindu saat-saat indah mengandungkan dia.. "__" Mampu ke aku jadi ibu yang baik untuk baby? Mampu ke kami jadi parents yang baik untuk dia? Mampu ke kami bimbing dia untuk jadi anak yang dapat mendoakan kami bila kami dah tak ada nanti?? InsyaAllah..

Persiapan? Rasanya dah complete semua kalau ikut checklist. Cuma barang-barang macam stroller, carseat, carrier, playpen semua tu kami decide untuk hold dulu. Tunggu baby lahir baru beli. Tapi dah survey-survey jenama mana yang akan dibeli mengikut bajet. Hospital bag untuk ibu dan baby pun dah siapkan, just belum masuk dalam kereta lagi. Baju-baju baby, botol-botol baby semua dah siap basuh dan steril. Bilik untuk aku berpantang nanti pun aku dah kemas kat rumah tok ma baby tu. =)

Sekarang ni, aku banyak berehat di rumah je. Dah tak berapa rajin nak keluar rumah, walaupun orang cakap dah akhir-akhir pregnancy banyakkan berjalan supaya mudah bersalin. But i have my own reason. Bukan semua orang mengandung tu simptom dia sama kan? Bukan semua orang mengandung mampu buat seperti apa yang orang mengandung lain buat kan? Bagi yang tahu, mungkin faham. Yang tak tahu, takpe biarkan. =) Eh tapi dalam malas nak keluar rumah tu, malam ni nak ajak darling husband keluar. Teringin nak makan steamboat. Aku dari mula mengandung sampai dah nak 9 bulan ni memang tak lalu dengan nasi. Semalam sangat berselera dengan bubur ayam Mc Donald. Lunch, dinner aku makan tu je. Saiz besar pulak tu.

Ok dah mula berpinar-pinar dan sakit pinggang. Nak buat entry tentang hadiah pertama baby, tapi sekarang guna laptop husband so malas nak transfer gambar kat sini. Next entry lah, ye baby!




3 comments:

eKa said...

tak sabar nak tgk wani junior

mynameismy said...

semoga dipermudahkan...:)

Fiza Z. Abidin said...

mula2 memang rasa nervous bila pregnant kan..bila dah masuk 3rd trimester rasa mcm sekejap pulak...rasa mcm alamak dah nak habis ke...nnt mesti rindu kan...

Post a Comment

Komen anda dialu-alukan.. Terima kasih daun keladi.. Lain kali datang la lagi.. =D