Bahagia Hingga ke Syurga. InsyaAllah. Amin..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Anak Solehah. InsyaAllah. Amin..

Tuesday, January 28, 2014

Cerita Terkini

Assalamualaikum..

Semakin merudum mood nak tulis entry baru ni. Adakala busy, adakala memang malas dan ketiadaan mood.

Sekarang ni Hani Qalesya dah setahun 8 bulan. Bulan depan dah nak masuk 4 tahun kami bernikah :')
Banyak sangat perkembangan Hani yang aku tak catat dalam ni untuk kenangan. Ruginya.. =(

Sekarang ni Hani semakin petah, dah pandai buat simple sentence bila bercakap. Banyak jugak percakapan dia yang mengundang gelak ketawa si ibu dengan ayah. Unexpected. Kalau dulu ibu / ayah yang akan cakap "Hari ni ibu nak gi jalan, Hani nak gi jalan tak??". Tapi sekarang dah terbalik. Hani yang akan tanya ibu ayah dia "alan tak??" Hihihi. Kelmarin ada motor jual sate ikan lalu kat luar, Hani terus tanya aku "Haa.. ibu.. e nar tak (dengar tak?)". Pastu masa dalam kereta, habit Hani sekarang suka tukar-tukar cd. Kejap lagu Ya Hanana dia tu, kejap lagu nasyid lah. Bila dah berjaya masukkan cd, dia tanya ayah yang tengah driving "andai tak (pandai tak??)". Kalau nampak baju dia yang cntik-cantik yang dia suka, excited je Hani jerit "antikkkkk" (cantik).

Haa cerita pasal baju, Hani sekarang suka sangat buat ibu dia geram. Ibu jenis suka beli baju kat anak (dah nama pun gigirl hihi). Tapi sekarang Hani nak pakai baju yang dia berkenan je. Baju yang dia nak pilih sendiri. Masalahnya, baju yang sama je dia pilih! Dah tu baju-baju baru bila nak guna? Kadang-kadang ibu paksa je Hani pakai baju lain yang ibu pilih sampai nangis-nangis Hani. Hukhuk jahatnya ibu. Bukan apa, nak gi jalan-jalan takkan pakai baju sama masa kat rumah pengasuh. Hopefully fasa 'Hani nak pilih baju yang sama' ni akan berakhir soon. Huhu.

Waktu tidur Hani sekarang, kalau hari cuti, dia pandai, saje dera ibu dengan ayah tidur lambat. Weekdays biasanya Hani tidur dalam pukul 10-11pm, bangun pukul 7.40am (ibu terpaksa kejut supaya Hani menyusu sebelum hantar ke rumah pengasuh). Tapi kalau weekend, macam kelmarin, Hani tidur pukul 1am, tu pun ayah paksa sebab mata dah mengantuk sangat tapi sibuk nak main lagi. Malam semalam pun sama, Hani tak nak tidur dari pukul 11. Menyusu dah berapa kali, tapi tak tidur jugak. Main je kerja dia =). Ayah Hani dah tutup semua lampu termasuk lampu tidur pun, Hani masih nak main. Siap nyanyi-nyanyi lagi (Hani ada beberapa versi lagu rekaan sendiri ;)). Yang ibu ni dah mamai tertidur-tidur dah. Last-last ayah tepuk-tepuk, Hani tertidur bawah ketiak ayah =)

Bab makan, Alhamdulillah Hani masih lagi makan masakan dari air tangan ibu. InsyaAllah akan aku teruskan memasak untuk Hani walaupun sekarang ni selalu sangat thumb print pukul 8.28am, 8.30am ngam-ngam je demi nak memastikan permata hati aku tu makan masakan aku sendiri, dan menyusu dulu sebelum ke rumah pengasuh. Cuma baru-baru ni kami bercuti ke Langkawi, Hani makan apa yang kami makan. Eh bukan. Kami makan apa yang Hani makan. =) Ada beza tu. Aku selalu orderkan nasi putih dengan sup ayam, minta jangan letak ajinomoto. Tapi kesan makan tak tentu macamtu, Hani sembelit. Sepanjang 4 hari bercuti, Hani cuma poo-poo sekali sahaja. Ambik masa jugak perut dia nak kembali ke asal. Alhamdulillah sekarang dah ok. InsyaAllah ibu akan pastikan Hani makan buah dan sayur setiap hari. Dengan supplement sunnah jugak.

Hani Qalesya si manja =)


3 comments:

Kyla Pearlisha said...

salam perkenalan ye kak.

eMMe said...

keletah hani yg mencuit hati.. makin besar makin cute anak mu wani... smoga anak2 kita membesar dgn sihat, ceria, bijak pintar kan.. InshaAllah....

Mrs Azhar said...

kyla, salam kenal.. followed u too =)

emme, tu lah cpt je anak kita mbsr. emme lg lah, dua skali. yg penting kita enjoy dgn keletah diorg.. =)

Post a Comment

Komen anda dialu-alukan.. Terima kasih daun keladi.. Lain kali datang la lagi.. =D