Bahagia Hingga ke Syurga. InsyaAllah. Amin..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Anak Solehah. InsyaAllah. Amin..

Thursday, January 10, 2013

Hani Qalesya 8 bulan

Assalamualaikum..

Alhamdulillah, syukur, Hani Qalesya ku sayang dah masuk 8 bulan dah.. Masa whatsup dengan darling husband (dia outstation), bila cakap yang lagi 4 bulan Hani nak celebrate her 1st birthday, i cried. Cepat sangat masa berlalu. Walaupun Hani semakin membesar, she will always be my baby. Always. :'(

Hari ni hari ketujuh Hani di taska. So far so good. Alhamdulillah, Hani mudah menyesuaikan diri. Kami suami isteri pun mula-mula banyak curiga, tapi kena fikir positif. Banyak baca kes taska bagi ubat demam supaya anak mudah tidur.. Hani biasanya tidur buai dengan Nekma. Tapi dengan kami boleh je tidur atas tilam. Dengan syarat kena ada susu ibu dia ni. Heh. Kena 'bergayut' dengan ibu dulu baru boleh tidur.. Kat taska, cikgu bagi susu botol atas riba. Tepuk-tepuk, Hani tidur.. Kadang-kadang Hani tidur atas rocker. Kalau buat macam tu kat rumah, tak jadi pun. Baru tepuk sekali dua Hani dah sibuk nak bangun. Tak pun dia yang tepuk ibu balik. Hihi. Hani suka sangat tepuk orang..

1st day di taska tu, cikgu bagi makan bubur nasi + ayam pada Hani. Sedangkan masa tu aku belum lagi introduce ayam. Akibatnya, Hani sembelit. Aku bekalkan bubur Hani untuk makan sampai 2x. Cikgu bagi makan pagi dan tengah hari, petang makan bubur taska. Kesian Hani sembelit beberapa hari. Makan ikan salmon pun sembelit. Last-last aku try buat bubur oat + kurma, terus ok poo poo dia. 

Setakat hari ni, Hani sentiasa happy dan cergas bila balik rumah. 1st day tu kami pelik, fikir ada ke cikgu bagi baby ubat untuk gembira? Haha. Sebab dia asyik senyum. Kat taska memang ada dia menangis sikit-sikit. Biasa la tu. Satu lagi perkembangan positif, Hani dah pandai makan! Sebelum masuk taska, Hani time makan dia ikut mood. Kalau mood malas bukak mulut, dia tutup rapat mulut tu. Tapi bila makanan dah masuk mulut, ok je dia telan. Kadang tu sampai tepis-tepis sudu. Sekarang ni, setiap suapan Hani terima dengan baik. Buka mulut, makan, tak ada la comot-comot sangat bib tu. Makan pun dah boleh licin mangkuk. Pandai anak ibu! =)

 Ni Hani masa genap 8 bulan, baru ambil dari taska masa ibu balik kerja. Tengah ralit menilik biskut ibu. Teether tu kalau dah tak sejuk dia tak nak dah.. Ibu whatsup gambar ni pada ayah. Setiap hari setiap aktiviti Hani ibu whatsup, lagi-lagi kalau ayah outstation beberapa hari. Bila ayah whatsup gambar ayah bagi Hani tengok, Hani terus kiss tab ibu. Ohhh :'(

Setiap hari aku tak sabar nak tengok perkembangan Hani. Setiap hari ada je pencapaian baru Hani. Perkara paling indah setiap kali bangun tidur adalah melihat wajah Hani di sisi. Dan lagi indah bila Hani senyum, sengih pagi-pagi, main-main nyanyi-nyanyi dengan Hani. Semua lah tentang Hani, semuanya indah..

Semoga Hani membesar dengan sihat dan diberkati Allah. Amin..




4 comments:

mama ila said...

heppy 8 months old hani qalesya!!! =)

Cheyan said...

Yeayyyy!! Alhamdulilah dah 8 bulan...Hani nampak besar skit dr Alya..

Aty_Fared said...

8 bulan dah..yang pasti semakin comel..:)

myfreeminded said...

Sememangnya masa begitu pantas berlari.:)

Post a Comment

Komen anda dialu-alukan.. Terima kasih daun keladi.. Lain kali datang la lagi.. =D