Bahagia Hingga ke Syurga. InsyaAllah. Amin..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Anak Solehah. InsyaAllah. Amin..

Wednesday, March 6, 2013

Hani dah nak masuk 10 bulan??

Assalamualaikum...

Haii lah sekarang ni susah betul nak update blog kesayangan ni. Banyakkkkkkk sangat saat-saat penting dalam hidup aku ni yang dah tak tertulis. Sejak adanya Hani Qalesya, tambah pulak dengan mula jinakkan diri dalam bisnes kecil-kecilan, memang susah nak catat kenangan kat sini.

Tu yang sedar-sedar, 3 hari lagi dah nak masuk 10 bulan dah anak kesayangan aku tu. Tak lama lagi nak sambut birthday dah. Sekejap sangat masa berlalu. Hani pun dah pandai bising, dah pandai membebel, menyanyi dengan bahasa sendiri, goyang-goyang badan kalau dengar muzik (especially bila tengok 'Big Bugs Band' dan 'Let's Dance' kat BBTV), dah pandai marah pukul-pukul orang, tendang-tendang kaki.. Hmmm apa lagi perkembangan Hani. Gigi masih lagi dua batang. Berjalan belum lagi, tapi sekarang dalam fasa belajar dan memberanikan diri nak melangkah. Setapak dua tu ada la jugak. Jatuh pun ada jugak beberapa kali. Hihi. Sekarang kalau letak dia kat atas katil, main dengan anak patung monkey dia tu, tinggal sekelip mata je Hani dah nak terjun katil. Tak gayat budak Hani ni. Sebab tu suka sangat kalau kena julang tinggi-tinggi.

Bab kesihatan, minggu lepas Hani ada macam demam sikit. Sikit je, suam-suam je badan dia. Tapi aku tetap EL sebab takut, Serik dah rasa pengalaman anak demam teruk. Then esoknya Hani dah ok, sekarang tinggal batuk dan selsema sikit. Musim kot, sebab ramai betul yang sakit sekarang, termasuk lah ibu Hani ni. Hani jugak pernah kena rashes yang teruk. Dia pernah menangis sekali masa aku ambil dia dari rumah pengasuh. Rupanya dia dah pedih dah lama buang air besar. Sapu minyak TYT lama-lama ok. Dia nangis pun sekali tu je..

Bab makan, bagi aku setiap hari aku bereksperimen nak masak makanan untuk Hani. Sekarang sibuk memasak untuk anak, u tuk suami tak sibuk pun. Hahahaha. Aku pernah tanya darling husband, takpe ke, alhamdulillah dia ok je. Kalau sempat dan tak penat, aku masak lah simple-simple. Kalau hari minggu tu boleh la masak lauk favourite darling husband, ayam masak lemak cili api. Kalau hari biasa tu jarang, sebab balik kerja dah penat, malam prepare barang-barang Hani nak hantar rumah pengasuh, basuh steril semua botol dan bekas makanan dia, prepare bahan nak masak lauk untuk dia. Oh ye Hani sejak 9 bulan ni dah nak makan berlauk. Takde dah ibu dia ni masak bubur biasa-biasa. Kadang-kadang sehari bekalan dia 2,3 bekas. Breakfast lain, lunch lain, makan petang pun lain. Tapi kadang-kadang aku bekalkan satu jenis je. Nanti makan banyak sangat kurang pulak Hani minum susu. Dah lah memang jenis menyusu sikit. Umur 9 bulan Hani masih lagi menyusu 3-4 oz, 4-5 kali sehari (siang). Malam tak tahu berapa oz sebab menyusu dengan ibu je. =) Sebab tu sampai sekarang kami husband and wife ni tak mahir-mahir lagi nak bancuh susu untuk Hani. Heheh..

Hani baru-baru ni. Sekarang berat dalam 8.2kg. Kepakaran Hani sekarang adalah bermain di sebalik langsir. Suka sangat berdiri tepi tingkap, main cak cak kat belakang langsir..

Ni masa Hani ikut ibu pergi meeting di UTM KL. Ayah jaga Hani sepanjang ibu meeting. Sebelum balik Kuantan singgah OU sebab ibu nak beli Garrett Popcorn. Hani duduk dalam stroller kejap je. Jangan harap nak duduk baik lama-lama macam dalam gambar ni. Tipu je tu.. =D
 
Ni lah juadah simple Hani untuk 6/3/2013. Hari ni bubur only, tak ada jemput-jemput / buah / roti. Hani batuk so ibu tak nak bagi makan buah sementara. Bubur ni pun aku bekalkan satu termos, lebih kurang satu tuperware sederhana / lebih kurang 4 senduk kecik, biasanya habis Hani makan. Setiap hari ibu fikir nak masak apa untuk Hani. Tak fikir pun nak masak apa untuk ayah Hani.. '__' I'm sorry my darling.. Eh tapi semalam i masak spageti kan.. =)
 

3 comments:

Putri said...

comeynya hani
my baby boy dh nk berdiiri tapi gg sebatang pun x mau tumbuh lg

CikNaa said...

alah alah comel anak dara ni eyh..

Mrs Azhar said...

putri, hehe takpe lmbt sikit tumbuh. org ckp, kalau cpt tumbuh cepat jugak rosak.. tp rsnya depends jugk cara jaga gigi tu kan.. hehe

ciknaa, hehe thanks.. afiq pun ensem ape.. =)

Post a Comment

Komen anda dialu-alukan.. Terima kasih daun keladi.. Lain kali datang la lagi.. =D