Bahagia Hingga ke Syurga. InsyaAllah. Amin..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Anak Solehah. InsyaAllah. Amin..

Friday, March 29, 2013

Latest Update

Assalamualaikum..

Minggu ni adalah minggu terakhir pembelajaran untuk pelajar-pelajar aku. Awal bulan depan dah mula final exam. Life sangat hectic sejak kebelakangan ni rasanya. Hani semakin membesar dan nakal (dan becok juga, hehe), kerja-kerja pejabat semakin bertimbun (rasanya ISO documentation semester ni paling tak terurus), kerja-kerja kat rumah pun memang tak pernah habis. 

Baru-baru ni, Hani demam lagi. Tapi tak la seteruk yang dulu. Tapi still jugak demam mencecah 39 degree. Cuma kali ni kami lebih bertenang menghadapi situasi tu. Dalam masa yang sama, aku pun tak sihat. Demam, batuk, selsema. Hani pun batuk dekat dua minggu kot. Kena buat nebulizer jugak sekali. Meraung-raung si manja aku tu, rasa macam bergegar klinik. Huhu. 3 hari aku cuti nak jaga Hani kat rumah. Dah la dalam masa yang sama anak pengasuh Hani pun demam. Memang musim, ramai sangat orang sakit. Anak abang aku pun sampai masuk wad sebab demam.. 

Sekarang ni Hani dah ada 4 batang gigi, 2 gigi atas, 2 gigi bawah. Tapi gigi atas Hani sangat lah jarang antara satu sama lain. Kelakar pulak tengok bila Hani tersengih. Hihi. Aku pun dah terfikir nak ajar Hani gosok gigi. Bila ye masa yang sesuai, masa gigi dia dah ada berapa batang nak start? Lagipun Hani dah banyak makan sekarang. Alhamdulillah, dia sentiasa berselera, kecuali masa demam tu seminggu jugak lah tak nak makan walaupun setiap hari aku masak dan berharap selera dia akan kembali. Tapi masa tu goyah jugak la, cakap dengan darling husband macam nak belikan nestum je untuk Hani. Tapi darling husband sangat supportive, syukur kami masih memberikan Hani homemade food. Sebab tu aku sanggup tidur pukul 1 pagi hampir setiap hari untuk sediakan makanan Hani untuk dimasak keesokannya..

Dalam usia Hani nak masuk 11 bulan ni, dia masih takut-takut nak menapak. Tapi kalau dengar lagu favourite dia tu, tersengih-sengih la berdiri sambil goyang-goyang badan, tepuk-tepuk tangan. Aku pun gigih belikan kasut lagi untuk Hani. Sebelum ni Hani dah ada beberapa pasang kasut, tapi jarang sangat pakai, ada yang tak pernah pakai pun, sekarang terpaksa bagi pada Iman Isabella (sepupu Hani) sebab dah tak muat. Kaki Hani jenis kurus panjang.. Badan pun slim je.. Bak kata mak aku, Hani ikut ibu dia masa kecik, slim je.. Hew hew hew~~

Berat Hani masa sebelum demam dalam 8.2kg, tapi bila demam masa umur 10 bulan, berat turun jadi  7.7kg sahaja.. :'( Sekarang Hani nak gain weight balik, makan banyak. Pengasuh Hani pandai bagi dia makan, setiap hari habis satu termos tu bubur / apa-apa yang aku bekalkan. Hani jenis makan sikit tapi banyak kali. Hopefully sekarang berat Hani dah meningkat. Tapi aku tak lah risau sangat, asalkan Hani membesar dengan sihat, aktif, happy dan becok macam sekarang ni (hehe), aku ok je.. Kami check up di klinik swasta, so doktor tak lah concern sangat dengan berat badan Hani, as long as dia sihat dan aktif...

Ayah Hani pulak, sekarang asyik kerja malam / out station je. Stress pun ada jugak aku ni sebab asyik kena tinggal. Haha. Tapi dah kerja, nak buat macamana. Rezeki untuk kami.. Kena la berkorban sikit.. Bila darling husband out station, aku akan selalu tanya Hani "mana ayah?" Lepas tu mula la Hani tercari-cari ayah dia. Intai kat pintu, kadang-kadang macam tertunggu-tunggu sebab dia ingat ayah nak main cak-cak dengan dia.. Kadang-kadang tunjuk gambar / video.. Aku takut Hani lupa ayah dia (padahal sehari dua je ayah dia out station. huhu)..

Beginilah Hani, kalau weekend, bangun pagi memang nak main je lah (rambut pun serabut). Sambil mulut membebel / menyanyi sorang-sorang. Ni kerja ayah dia la ni, bagi anak gigit tin susu dalam bakul. Sob sob sedih ibu tengok '__' Tapi Hani happy bukan main bila main tarik-tarik bakul tu. Hmmm boleh la nak oi, asalkan awak happy.. Ayah main tarik bakul dengan anak, ibu buat kerja kat dapur..

Gambar ni ayah Hani candid, masa ibu tengah layan Hani tengok video kat restoran. Sekarang Hani suka tengok video [HelloCocomong ~ the wheels go round and round~~~]. Sebab binatang tu menyanyi, menari. Suka sangat la Hani kalau berjoget-joget ni. Tapi kalau kat rumah, kena jugak tengok video mengaji / huruf hijaiyah. Kang asyik menyanyi, menari je, ibu babap kang..

Hani, Hani jangan marah ibu letak gambar ni. Seronoknya awak tidur tertonggeng-tonggeng ye. Kalau tidur dengan ibu ayah, tak bebas ek. Hihi. Ni masa Hani nak masuk 10 bulan dulu.. Jarang Hani tidur tertonggeng macam ni.. Biasanya Hani tidur berpusing je. Kaki di muka ayah, kepala di muka ibu. Tapi kadang-kadang ibu dapat jugak kaki Hani. Tengah tidur terasa ada benda cuit-cuit muka, rupanya jari kaki Hani. Hai laa anak.. '__'

Sekarang ni aku teruja nak fikir 1st birthday celebration untuk Hani. Tengah nak kumpul ideas. Of course la untuk ibu Hani jugak! Hahaha. Birthday ibu dan anak beza seminggu je.. So boleh celebrate sama-sama. Ayah kena sediakan 2 hadiah.. ;-)

p/s: Jemput LIKE fb HQ Collections. Shaw halfmoon sakura RM36 sahaja!



3 comments:

Cheyan said...

Comel je hani ni...jeles ngn rabut dia yg lebat..alya rambut halus sungguh..hehehe..

Mrs Azhar said...

rambut dia dr lahir mmg dh lebat.. tp tulah kdg2 bila tocangkan, tgn dia sibuk nk bukak balik. geram jugk. =D

eMMe said...

hani dah 10 bulan ek.. sonok kan tgk keletah anak membesar depan mata.. mmg tersenyum je..
ada kalaya geram.. kan..!!! kekadang pening kepala pun yea. kalo asyik meragam je, heheh...

Post a Comment

Komen anda dialu-alukan.. Terima kasih daun keladi.. Lain kali datang la lagi.. =D