Bahagia Hingga ke Syurga. InsyaAllah. Amin..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Anak Solehah. InsyaAllah. Amin..

Thursday, August 1, 2013

Ramadhan 2013 bersama Hani Qalesya

Assalamualaikum..

Lagi beberapa hari berakhir lah Ramadhan tahun ni. Alhamdulillah, kali ni kali kedua aku dan darling husband berpuasa bersama our little princess. Tahun lepas Hani baru 2 bulan, kami berbuka pun kebanyakannya di rumah jiran aka rumah mak aku. Hahaha. Sebab masa tu Ma yang jaga Hani, so aku tak masak, balik kerja beli juadah sikit-sikit, then berbuka sama-sama dengan family ataupun tapau makanan yang ma masak bawak balik rumah. Hehe.

Untuk tahun ni, Hani dah pun 14 bulan masa bulan puasa ni. Raya nanti Hani genap 15 bulan. Aku dah boleh masak untuk berbuka. Balik kerja pukul 5pm ambik Hani kat rumah pengasuh, balik tunggu darling husband sampai, then baru start masak untuk berbuka. Si isteri memasak, si suami melayan si puteri. Kalau si suami out station, si isteri berbuka di rumah mak jelah.. Hehe.

Setakat ni baru sekali rasanya aku berbuka rumah Ma. Ada sekali darling husband out station aku berbuka berdua je dengan Hani kat rumah. Goreng nasi makan dengan sambal hitam beli dengan kawan. Hani pun makan nasi goreng jugak. Hani sekarang dah semakin berselera, especially kalau makan dengan orang. Dia dah pandai nak makan sendiri. Letak je nasi dalam pinggan 'princess' dia tu, bagi sudu, biar dia suap. Tapi harus lah ibu dia banyak bersabar sebab banyak kali kena lap lantai! Kalau time makan ramai-ramai dengan family, Hani sangat happy. Makanan orang pun dia nak. Tapi aku tetap lagi kawal pemakanan Hani.

 Ni gambar lama masa otw balik kampung dulu.. Hani sibuk nak pakai topi ayah..

Perkembangan Hani pulak, sekarang dah pandai sebut beberapa words dengan slang versi baby dia lah.. Antaranya, ayah, babai, no no no, (dah lama pandai sebut dengan jelas), nak nak (sambil muka tunduk dan gigit pinggan '__'), nanak (tak nak, sambil geleng-geleng kepala), nenek (kadang-kadang jadi 'nanak'), a-tak (maksudnya atok, sebut kali kedua jadi a-tak, kali ketiga jadi ta-tak [katak]!), a-yie (lori), bak! bak! (maksudnya solat, Allahuakbar).. Words lain aku tak reti nak tulis sebab dia guna bahasa dia yang bunyinya memang berbeza dari bunyi word sebenar. Bila ajak dia nyanyi, dia akan buat isyarat jari ikut lagu. Contohnya kalau lagu 'twinkle twinkle' tu, isyarat jari buat macam bintang kelip-kelip. Kalau aku nyanyikan 'alif ba ta', dia tunjuk bentuk alif sambil gerakkan jari dia. 'One two three' pun mcamtu jugak. Lepas tu kalau nampak Al-Quran, aku akan bagitahu, ibu ngaji.. Automatik terus Hani tadah tangan. Hani akan tadah tanagn kalau dengar azan (walaupun azan belum habis huhu), bila tengok orang mengaji / baca doa, dan bila Hani datang duduk dekat aku / darling husband sesudah kami selesai solat.

Masa-masa bersama Hani di rumah. Gambar kanan, masa berbuka puasa, Hani sibuk sangat nak gigit ekor ikan sebelah goreng tu. Sambil ibu suapkan nasi, nak jugak dia gigit ekor tu. Sempat ayah snap gambar ni hantar mms pada nenek kat kampung =)

Minggu lepas darling husband ajak pergi shopping baju raya. Pergilah kami ke Kuantan Parade membawa Hani Qalesya. Tapi.... Our little princess ni sangat lah lincah, dah handal berjalan lah katakan.. Sekejap je dia terkedek-kedek (tapi laju la) di celah-celah baju. Selamba je Hani pergi tegur budak-budak baya umur darjah 1 tu, nak salam dengan orang, belek-belek jam kat tangan orang lah. Bila ibu or ayah nak pimpin tangan dia, Hani tak nak. Masa darling husband out station, aku bawak Hani ikut parents pergi Seng Heng, Hani happy sangat. Turun je dari kereta, jalan kat koridor kedai, dia dah menjerit-jerit sambil gelak. Sambil dia jalan sambil gelak pandang Nekma, pandang Tok Ayah dia. Bayangkan lah cara dia berjalan tu! =D Masuk dalam Seng Heng, Hani diam sekejap sebab pekerja situ tengok dia. Tapiiiiiii bila pergi area yang display TV banyak-banyak tu, Hani mula balik jerit-jerit sambil menari-nari layan lagu raya. Hahahaha Hani Hani.. Aku jenuh kejar, kawal dia. Tapi aku sangat terhibur dengan gelagat dia tu. Tak sangka Hani yang masa kecik sangat cranky, kuat nangis, takutkan orang, bila dah setahun, beginilah.. Hahaha.

Ni current hobby Hani sekarang. Di kala ibu sibuk di dapur, terpaksa la ibu merelakan Hani main masak-masak dengan periuk real. Bagi periuk mainan confirm dia tak nak. Tengok tu, habis segala rempah ratus ibu, bakul semua jadi mainan Hani. Tapi aku akan kemas balik bila siap masak. Kalau ada hilang barang kat dapur tu, mesti kerja Hani. Sebab Hani suka jugak buang barang / bawang ibu dalam bakul sampah '__'

Tahun ni InsyaAllah raya pertama di Kuantan. Nekma & Tok Ayah akan beraya dengan semua cucu. Hani pun dah beli baju sama dengan cousins dia untuk pakai sama-sama nanti. Ibu pun tak sabar nak sambut raya dengan family Kuantan =) Raya ketiga baru kita balik Johor ye..








2 comments:

Cheyan said...

Dah besar dah Hani..sama cam Alya..semua bende kita makan dia nak..hahahaha..

eMMe said...

Salam Aidilfitri Wani n famili..

semoga sentiasa dirahmati...

geram tgk gambar2 Hani.. dah besar n makin cerdik gelagatnya...

Post a Comment

Komen anda dialu-alukan.. Terima kasih daun keladi.. Lain kali datang la lagi.. =D