Bahagia Hingga ke Syurga. InsyaAllah. Amin..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Anak Solehah. InsyaAllah. Amin..

Tuesday, March 27, 2012

8 bulan sudah...

Assalamualaikum..

Sedar tak sedar, dah masuk 8 bulan aku mengandung. Banyak juga perubahan yang aku alami sepanjang membawa si comel ni. Selalu juga nak tulis macam-macam dalam blog ni, tapi tak jadi-jadi. Blame the hormone. =)

Setakat 8 bulan ni, Alhamdulillah tiada masalah besar-besar yang aku alami. Sesekali Allah menguji dengan simptom-simptom biasa wanita hamil. Antara yang aku alami:

- Mabuk: Aku mula dapat morning and evening sickness masa mengandung 2 bulan. Muntah-muntah agak teruk masa tu, sampai la masuk 4 bulan. Hampir setiap hari kot aku muntah. 5 - 7 bulan aku masih ada muntah, tapi cuma sesekali. Muntah sebab penat dan angin (heartburn). Buukan sebab morning sickness lagi dah.

- Heartburn / pedih ulu hati: Yang ni aku rasa antara yang paling menguji aku sepanjang mengandung. Dia menyerang dengan teruk masa awal-awal dulu, dan sekarang pun agak teruk. Pernah sesak nafas sebab heartburn masa 2 bulan. Menangis-nangis aku, sambil darling husband papah balik rumah (masa tu ada birthday celebration abah). Sekarang ni pun sesekali dia datang teruk. Aku sebolehnya elakkan makanan berangin, selalu makan. Dulu tak ambil apa-apa ubat, sekarang aku ambil gaviscon. Tapi pernah muntah balik, sebab gaviscon tu pekat sangat! Aku terpaksa telan sekali dengan jus oren.

- Sakit punggung '__': Yang ni pernah sekali sahaja kritikal, sampai tak boleh nak jalan! Biasanya ok je, walaupun sakit, tapi still mampu berjalan. Masa di kampung (minggu ke 30) sampai tak mampu berjalan. Mungkin kesan daripada duduk lama dalam perjalanan. Lepas tu terus bagitahu darling husband, itulah kali terakhir aku travel. Tak nak dah. Huhu.

- Cramp dan sakit pinggang: Yang dua ni sangat kurang. Alhamdulillah. Pernah sekali je masa awal-awal dulu, cramp masa tidur malam, kejut darling husband, melompat dia bangun dari katil, bengkokkan tapak kaki aku ke dalam. Sekali tu jelah. Sekarang ni, walaupun tidur aku tak berselimut dan tak berstokin, masa cramp nak jadi tu aku dah bengkokkan sendiri tapak kaki. Hehe. Bukan tak nak berstokin, tapi tak boleh. Aku dah pernah cuba, tapi akhirnya stokin tu dah tertanggal bila bangun. '__'

- Mood memasak: Hehe yang ni jangan ditanya. Memang out terus. Syukur jugak Allah bagi peluang kami berdua agak lama sebelum kurniakan si comel dalam perut ni. Sempat lah dulu aku masak setiap hari untuk suami. Sekarang? Berapa kali je dalam sebulan aku masak. Kalau masak pun yang simple-simple. Syukur dikurniakan suami yang tak cerewet bab makan.

- Selera makan: Kurang memberangsangkan. Sejak awal sampai dah dekat-dekat hujung ni, aku masih belum berselera makan. Baby tak suka makan kot? Berat aku sepanjang 8 bulan mengandung naik dalam 6kg. Tapi berat baby sentiasa mengikut berat yang sepatutnya. Memang selalu sahaja lapar, tapi aku paksa diri untuk makan. Tak ada yang menyelerakan sangat. Oh, ada la. Lauk kenduri. Ye, aku sentiasa suka makan lauk kenduri masa mengandung ni. Tapi kenduri bukan ada setiap minggu. Kadang-kadang selamba ikut ma dan abah pergi rumah siapa ntah yang kahwin, sebab nak sangat makan lauk kenduri. Gulai yang kat kedai aku tak nak, nak yang kat kenduri je. =)

Apa lagi ye? Tak banyak sangat pun. Semuanya macam ok. Kaki pun tak bengkak, urat tak timbul lagi. Harap-harap semuanya ok sampai ke hujung nanti. InsyaAllah..

6 comments:

Nora Karim said...

wah... kejap je yea dah 8 bulan... :D seronok baca entri ni..teringat masa pregnant dulu2.. hahah

eh wani kerap ye kena heartburn tu? Akak masa ngandungkan alisya pun cam tu... smpi lps bersalin, doktor buat further check up... rupanya batu hempedu...

Wani jaga diri yea... akak doakan semuanya selamat... (tak sabar pulak nak tgk wani & azhar punyer junior...)

Mrs Azhar said...

k.nora, a ah kerap kena heartburn. ye ke kak? tktnye. nnt nk bgtau doc lah. hrp2 xde pe2.. time kasih mendoakan.. =)

aTy _faRed~ said...

saye pon pedih ulu hati pling tak tahan..memang sakit..ni sekarang makin teruk..kalau baby tendang kat situ memang ley nangis dibuatnyer...

Mrs Azhar said...

aty, tu la kan. tp mengenangkan demi baby.. redha jelah.. sy skrg makan gaviscon tu ok dah

eMMe said...

cepat kan masa berlalu, dah 8 bulan ek..
take care always wani...

Nora Karim said...

harap2 bukan la batu hempedu... doktor yang check akak aritu dia ckp, org ngandung lebih senang kena batu hempedu... harap2 wani ok... take care ya!

Post a Comment

Komen anda dialu-alukan.. Terima kasih daun keladi.. Lain kali datang la lagi.. =D