Bahagia Hingga ke Syurga. InsyaAllah. Amin..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Anak Solehah. InsyaAllah. Amin..

Tuesday, March 6, 2012

3rd Trimester.. Debaran.. Ditinggalkan.. Kepenatan..

Assalamualaikum..

Alhamdulillah, sekarang aku dah pun memasuki third trimester. Tak sangka pulak secepat ni. Dulu masa first trimester, lambat sungguh masa berlalu. Sebab ada mabuk-mabuk muntah semua. Tup-tup sekarang tiba-tiba dah final trimester. Ohhh. Berdebar sebenarnya. Banyak benda nak dicatatkan di sini sepanjang kehamilan, tapi simptom-simptom ibu mengandung menjadi penghalang. Mujurlah ada diari yang boleh aku refer nanti. Sekurang-kurangnya ada kenangan kehamilan pertama tersimpan untuk dikenang di kemudian hari.. =)

Sekarang kandungan aku dah memasuki 29 minggu. Hujung minggu ni genap 30 minggu. Syukur Ya Allah.. Dulu kalau baca cerita ibu-ibu mengandung, tengok ticker orang tu dah 30 minggu, terdetik 'bestnya dia dah pregnant 30 minggu'. Sekarang aku pun bakal melaluinya. InsyaAllah.. Harap-harap semuanya lancar..

Dari kandungan 5 bulan (awal tahun 2012), aku selalu ditinggalkan. Hehe. Darling husband sangat sibuk dengan out-station. Setiap minggu out-station. Paling banyak ke Cameron Highland dan Temerloh. Sepanjang bulan Februari 2012, minggu terakhir sahaja si dia tidak out-station. Itu pun sebab aku mintak si dia ambil cuti dan temankan aku ke KL untuk bengkel peperiksaan di UTM. Kalau tak, si dia kena out-station juga ke Bentong. 2nd anniversary kami juga tiada sambutan memandangkan kesibukannya bekerja. Huhu. Minggu terakhir tu juga lah aku ambil kesempatan untuk buat tempahan bersalin di Kuantan Medical Center (KMC). Dan juga buat makan-makan bbq dengan adik-beradik semua. Sekarang dah masuk bulan Mac, macam nak mula balik kesibukan tu. Buktinya semalam, kata kena out-station hari Selasa, tiba-tiba pagi Isnin dah kena pergi. 4 hari 3 malam pulak tu. Suka tau buat surprise pergi out-station tiba-tiba. Kan dah kena kemas, lipat baju sendiri.. Hihi. Sabar ye baby. Nanti jumpa ayah, kick ayah banyak-banyak kali tau. =)

Itu perihal kerja darling husband. Aku pula? Juga sibuk dan penat. Memandangkan final exam tinggal lebih kurang sebulan sahaja lagi, banyak benda perlu dikejarkan. Yang paling mencabar aku nak habiskan kelas-kelas amali padang. Dengan perut yang semakin membesar, aku semakin mengah nak ke hulu ke hilir mengajar amali di padang. Bilangan pelajar pula agak ramai, jadi penatnya berganda. Nak naik tangga ke kelas tingkat satu pun dah slow (maklumlah 'kenderaan berat'). Masa dalam kelas boleh la juga aku duduk, kalau di padang nak duduk mana? Apa pun, tanggungjawab mengajar perlu dibuat juga. Tapi aku selalu ingatkan diri supaya jangan terlalu memaksa diri kalau tak larat.

Minggu 29 ni aku dah mula rasa 'menekan' di bawah perut. Terutamanya masa bangun dari tempat duduk. So tak boleh jalan laju-laju. Mungkin sebab tekanan dari kepala baby kat bawah. Ataupun mungkin kean berdiri lama. Selalu cakap kat baby, please jangan keluar lagi dalam masa terdekat ni tau, ibu tak habis silibus lagi ni.. Hihi. Bila sakit, cuak sekejap bila mengenangkan baju-baju baby belum basuh, hospital bag belum ready. Nurse KK pun dah pesan masa 28 minggu, barang dah kena standby. InsyaAllah weekend nanti aku basuh.. 

Hmmm banyak lagi nak cerita perkembangan baby, perkembangan kesihatan aku sepanjang mengandung ni. Tinggal lebih kurang 10 minggu je lagi nak menikmati saat-saat indah ni. InsyaAllah next entry lah pulak.

Siapa nak teka, yang dalam perut tu gigirl ke boboy? =)

9 comments:

~ NANA ~ said...

mesti kita bersalin nnti date dekat2...hehe...i pon sama baju baby x cuci lg & beg baby pon x siapkn lg...barang2 utk mommy pon ada lg yg x complete...hihi

Mrs Azhar said...

nana, ye ke? due i bulan mei. target i hujung minggu ni or selewat2nya next week nak completekan semuanya. termasuk brg2 i. hehe

Lily said...

lily nak teka...ermm boboy...????? btul x? hehehe comel la wani...

lily pun xsabar nk lalui detik2 macam wani skrg ni...

apa2 pun xkisah gegirl or boboy..lily doakan baby dan wani selamat..amin....

take care dear..

Mrs Azhar said...

lily, nape lily teka boboy ek? hehe.. terima kasih atas doa lily utk kami. amin... =) wani pun doakan satu hari nnt lily akan dpt anugerah yg satu ni. sabar ye.. =)

eMMe said...

boboy n gigirl, twin camner, hahahaa! take care wani...

aTy _faRed~ said...

kire ok ar asben awak tak de mase 2nd trimester..sebab lambat lagi mase nak bersalin kan..saye sekarang-dah masuk 34 mnggu..makin kerap lak asben saye kene gi outstesen...ni pon die tak de gi site 3 minggu..sob sob..:(

Mrs Azhar said...

emme, twin? wow best jugk tu. tp wani sorg jek dlm prt tu.. hehe

aty, tu la plg taknak ms bsalin hubby xde kan. dh ckp dgn dia kalau sy dh 9 bln tu plssssss jgn pegi keje jauh2 w/pun umah mak sebelah jek. nak hubby jugk. hehe. aty sbr byk2 ye. nnt baby pun jd tabah mcm ibu dia.. =)

Nora Karim said...

hihi wani... gaya perut tu cam boboi.. kejap je masa berlalu... take care tau!! moga semuanya lancar...

Mrs Azhar said...

k.nora, ye ke? mcmana ek nak tgk boboy ke gigirl dr gaya perut?? =) insyaAllah.. time kasih k.nora.. dup dap dup dap

Post a Comment

Komen anda dialu-alukan.. Terima kasih daun keladi.. Lain kali datang la lagi.. =D