Bahagia Hingga ke Syurga. InsyaAllah. Amin..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Anak Solehah. InsyaAllah. Amin..

Monday, April 2, 2012

Bila dah sarat..

Assalamualaikum..

Sekarang memang terasa sangat, mengah membawa perut. No, aku bukan merungut. Aku sangat bersyukur dapat rasa nikmat mengandung. Cuma kat sini nak mencoretkan keadaan semasa diri yang sedang mengandung 8 bulan. Ohh anakku.. =)

Bila dah sarat, nak buat apa pun jadi slow. Maklumlah, 'kenderaan berat'. 

Bila dah sarat, jadi tak ada mood nak pergi kerja. Tambah-tambah lagi silibus pun dah habis. Tapi kerja tak habis lagi! Carry mark belum finalize! Kelas tambahan pun tak tahu la mampu ke tak nak buat macam semester sebelum-sebelum ni.

Bila dah sarat, kunjungan ke toilet pun semakin kerap. Pasrah. Kadang-kadang terfikir jugak, anak ibu ni rambut lebat ke?? Hihi.

Bila dah sarat, jalan pun selalu jugak pegang perut. Sebab selalu rasa ada tekanan kat bawah perut. Kepala baby pun dah kat bawah. Sebab tu la selalu sangat menendang kat bahagian atas perut ibu, ye baby.

Bila dah sarat, kalau duduk tu, nak bangun punya lah payah. Tepaksa cari tempat berpaut. Kalau masa tengah lepak atas beanbag, terpaksa angkat perut dulu baru angkat punggung. Pheww.. Kalau nak bangun dari katil, lengan si dia la jadi tempat berpaut. Kalau si dia out-station, tingkap je lah jadi tempat berpaut. =(

Bila dah sarat, pergerakan baby dah tak sama macam dulu. Dulu baby banyak tendang-tendang, sekarang tak sekerap dulu. Tapi kalau tendang kuat sangat, terkejut ibu dibuatnya. Sekarang dia banyak meliuk lentok kat dalam ni. Macam menggeliat-geliat. Senget-senget, tegang perut ibu. Geram sangat! Lagi-lagi bila timbul   macam kaki ke siku ke apa ntah, ibu dengan ayah geram rasa nak tangkap je yang timbul kat kulit perut ibu tu!

Bila dah sarat, aku lebih emosional kalau darling husband kena out-station. Kalau boleh tak nak bagi pergi langsung. Tapi instead of being emosional, aku kena rasional lah kan. Hehe. Tak boleh layan sangat perasaan. Si dia keluar mencari rezeki untuk kami. So relakan jelah. Sunyi sesekali tu biasalah, walaupun sedih. Hukhuk. Yang penting, end of April ni tak boleh out-station jauh-jauh dah. Masa tu kena standby untuk baby, kan baby. Kita dah warning kat ayah, kan baby. =)

Bila dah sarat, rasa nak measure perut tiap-tiap hari. Tengok perkembangan dan pembesaran perut. Dan juga pertambahan stretch mark. Owhhh stretch mark aku ni masuk 8 bulan baru muncul. Dulu bagi harapan, konon-konon bebas stretch mark. Memang tak ada langsung stretch mark sepanjang 7 bulan mengandung. Sekarang redha jelah sambil tak putus asa sapu losyen dan minyak  kelapa dara. Itu  tandanya aku pernah mengandung kan. *sedapkan hati*

Bila dah sarat, aku tak sabar nak jumpa baby. Sungguh, tak sabar. Rasa semakin hari semakin dekat dengan baby. Lagi-lagi pulak baby dah semakin pandai, setiap kali tegur mesti respond. Tapi dalam masa yang sama, selalu fikir yang aku akan rindukan saat-saat bersama baby dalam perut ni... 

Semoga semuanya selamat.......


5 comments:

~ NANA ~ said...

hihi...perut dah besar mmg cmtu...i rasa i jalan mcm penguin je skrg ni...veryyyy slow! hehe

~LeeyanaRadhi~ said...

insyaAllah sy doakan shas n baby selamat hingga melahirkan...saya pun xsabar nak tengok baby shas...take care =)

Liyana said...

same la, mengah semacam je. makan pn xleh byk2 dh skrg ni, hehe

aTy _faRed~ said...

yeah..biler sah sarat..saye tak sabar2 nak beranak..!! sebab dah tak larat..huhu..

Fiza Z. Abidin said...

semoga semuanya berjln lancar buat mummy & baby :)

Post a Comment

Komen anda dialu-alukan.. Terima kasih daun keladi.. Lain kali datang la lagi.. =D