Bahagia Hingga ke Syurga. InsyaAllah. Amin..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Anak Solehah. InsyaAllah. Amin..

Saturday, June 16, 2012

Di Sebalik Kelahiran :: Hani Qalesya - Part 1

Assalamualaikum..

HANI QALESYA BT MOHD AZHAR

(Hani = yang tenang, Qalesya = yang murni)

Dah sebulan umur anak dara kami. Alhamdulillah.. Dah lama aku nak tulis kisah kelahiran Hani, tapi masa kebanyakannya dihabiskan dengan Hani. Aku berpantang di rumah sendiri sejak hari ke 23, jadi masa amat terhad. Semuanya terkejar-kejar demi Hani. =) Takpe lah walaupun dah sebulan, sekurang-kurangnya ada mencatat kisah kelahiran Hani. Pengalaman istimewa seumur hidup.

Ok. Tarikh jangkaan aku bersalin asalnya adalah 21/5/12. Tapi disebabkan scoliosis, aku terpaksa melalui pembedahan. Yang tu memang aku dah ready dari awal. Tarikh 8/5/12 dipersetujui dengan doktor untuk bersalin.. Aku menghitung detik je lah nak tunggu 38 minggu 2 hari (8/5/12) tu. 

8/5/12:
Pagi-pagi aku dan darling husband pergi la ke KMC. Lepas register, disuruh buat CTG dulu sebelum masud wad. Wad single masih belum available lagi masa tu walaupun dah booking. So masuk lah aku ke bilik bersalin tu, baring, cucuk kat pergelangan tangan (dah la pergelangan tangan masih sakit kesan 'carpal tunnel sindrom') and pasang benda-benda CTG tu kat perut. Masa ni tak lah berdebar pun even dah tahu "aku nak beranak dah ni".. Buat CTG dua kali sebab mesin tu rosak '__'. Tapi memang tak ada contraction. Baby Hani relax je dalam perut ibu dia. Hehe. Darah aku diambil untuk tengok hb berapa. Selama mengandung hb aku agak rendah, tambah-tambah bila dah semakin sarat.

Tengah hari tu masuk wad, Alhamdulillah tak perlu share. Asalnya kena duduk wad 2 orang sebab single room penuh. Tapi sebelum masuk wad, aku dibawa berjumpa doctor pakar bius, Doktor Amir di bilik pembedahan. Doktor Amir maklumkan yang aku kemungkinan besar tak boleh lagi dibedah hari tu. Aku dengan darling husband diberi penerangan, keadaan aku terlalu bahaya kalau dibedah hari tu jugak tanpa menjalani pemeriksaan lanjutan dengan doctor pakar lain. Sama ada dibius separuh atau penuh, kedua-duanya ada risiko pada aku. Risiko terbesar, aku tak bangun terus lepas bius. Allahuakbar! Masa tu aku redha jelah. 

Walaupun dah mula berpuasa dari 12 am malam sebelum tu, aku tetap disuruh berpuasa sebab Doktor Suriati (gynea) minta aku teruskan puasa. Lewat petang tu kami jumpa physician, Doktor Suhaimi pula. Beberapa ujian dibuat untuk tengok keadaan paru-paru aku, sama ada sesuai untuk pembedahan atau pun tak. Lepas scan, Doktor Suhaimi maklumkan yang paru-paru aku tak normal kesan daripada scoliosis aku, which is paru-paru kanan sama besar dengan paru-paru kiri. Sepatutnya paru-paru kanan lebih kecil. Aku disahkan mengalami ‘pulmonary hypertension’. Tapi untuk pembedahan, boleh proceed sebab yang berfungsi adalah paru-paru kiri. Doktor Suhaimi terus called Doktor Amir, dan akhirnya Doktor Amir buat keputusan.

Bermalam di wad untuk kali pertama, aku tenang walaupun berdebar. Surah Maryam dibaca dengan harapan Allah permudahkan segalanya. Malam tu aku terpaksa masuk darah, sebab nurse maklumkan keputusan hb darah aku drop jadi 8.9 sahaja. Selama ni sepanjang mengandung, hb aku paling rendah 9.8 je. Dua beg darah dimasukkan ke badan aku. Nak gerak dah jadi susah, nak pergi toilet pun heret beg darah tu. Syukur sangat darling husband setia di sisi. Masa tu terfikir darah siapa la yang akan mengalir dalam badan aku ni. Harapnya jangan la jadi apa-apa lepas masuk darah orang ni.. Doktor Suhaimi dan Doktor Suriati ada datang melawat di wad membuatkan aku tenang. Malam tu pukul 3.30am Doktor Suriati datang check keadaan aku, check darah yang dimasukkan tu. Tapi masa tu pun Doktor Suriati belum bagi kata putus sama ada esok aku akan dibedah ataupun tak. Dia cuma minta aku teruskan berpuasa..



…sambung next entry


7 comments:

~LeeyanaRadhi~ said...

shas, cepat2 smbg entry ni tau.. =)

bnyk betul dugaan shas..Alhamdulillah selamat semuanya..baby hani comey =)

adlyn833 said...

wani,awak ada scoliosis ye?sy pun ada.tp doc x ckp plak sy kena operate.ke scoliosis awak teruk.tetiba sy jd takut plak...

Nora Karim said...

wani.... tak sangka disebalik kelahiran hani tu wani berdepan dengan macam2 ujian... moga selepas2 ni... semuanya dipermudahkan... Amin...

Mrs Azhar said...

leeyana, Allah duga kita mcm2 ujian kan.. =)

adlyn, a ah curve sy agak teruk. before pregnant sy consult doc pakar tulang belakang, dia yg bgtau kena operate. blh nk try normal, tp sy xnak amik risiko

k.nora, tu lah.. hrp2 hani jd anak yg baik nnt.. =) amin. thanks atas doa akak..

eMMe said...

Wani pe kabar? sihat ke? hope kalian berdua sihat sejahtera... fuh! saya baca pun dah berdebar... hurm... dugaan ketika saat hampir bersalin... masa tu antara hidup dan mati kite bertarung...
Alhamdulillah dpt di atasi... time saya nnt mcm mane pula?

cepat sambung cite... heeee~ dup dap dup dap!

Fiza Z. Abidin said...

tak sabar nak tunggu next entry :)

~ NANA ~ said...

semangat baca, last2 bersambung..haha

Post a Comment

Komen anda dialu-alukan.. Terima kasih daun keladi.. Lain kali datang la lagi.. =D