Bahagia Hingga ke Syurga. InsyaAllah. Amin..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Anak Solehah. InsyaAllah. Amin..

Thursday, August 18, 2011

Krabi Honeymoon #8

Assalamualaikum..

Alhamdulillah, sudah 18 Ramadhan. Lagi 12 hari dah nak raya. Persiapan raya? Kurang memberangsangkan. Ada la buat beberapa jenis (baru 3 jenis sebenarnya) kuih raya, berbanding tahun lepas, baru seminggu puasa dah 4 jenis kuih raya buatan sendiri. Kenapa? Sebab tahun lepas tinggal berjauhan, tahun ni tinggal berdekatan dengan darling husband. Mestilah berbeza. Dulu juadah berbuka mak yang sediakan, aku cuma membantu. Sekarang 100% aku sediakan. Dan masa lebih banyak terisi, sebab lebih banyak baju nak dibasuh, dilipat, digosok, dan lebih banyak masa untuk menjadi makmum suami. Alhamdulillah, bahagia dengan kehidupan sekarang. =)

Ok seperti biasa intro akan bercerita tentang isu semasa. My daily life. Hehe. Sekarang balik pada tajuk asal. 

Balik dari Krabi Night Market, kami singgah Chaba Thai Restaurant. Aku banyak juga baca review tentang restoran ni sebelum ke Krabi. Masuk situ, darling husband ordered nasi dan tomyam, dengan air mangga. Aku tak order sebab dah kenyang makan kebab sedap.

Tengok macam biasa sahaja. Rasa? Pun biasa sahaja. Lebih kurang makan tomyam di Malaysia juga. '__'

Senang nak jumpa restoran ni. Tapi bagi aku, not recommended. Mungkin kami order makanan biasa sahaja (itu pun mahal). Tapi mungkin juga memang tak best, sebab masa kami sampai tiada customer pun. Lepas tu ada la satu meja... Satu benda kami tak puas hati, waitress dia tak sabar-sabar nak angkat pinggan walaupun orang belum habis makan. Dha boring sangat tak ada kerja agaknya..

Tapi air dia sedap. Hehe.

Hari terakhir kami di Krabi, sempat lagi buat aktiviti. Elephant trekking. Cuma ambil yang 1-hour trekking sebab pukul 11 dah ada orang nak bawa ke airport. So malam tu siap-siap kemas barang semua, pagi selepas breakfast terus pergi naik gajah. 

Ni pondok tempat naik gajah tu. Asalnya kami pilih trek dari Nosey Parker (trek gajah dia paling best di sana), tapi kami kurang bernasib baik sebab fully booked, walaupun buat tempahan awal beberapa hari. Terpaksa akur dengan pilihan yang ada, Aonang Krabi Safari.

Masa ni dah habis tawaf. Gajah ni agak kecil berbanding gajah yang satu lagi. Degil jugak ni. Kadang-kadang dia tak nak jalan. Penat kot ramai orang nak naik. Kadang-kadang masa jalan tu selamba je dia membuang. "Kelepek! kelepek!". =D

Sebelum balik, dapat ni. Beli sebenarnya. Lupa dah berapa Baht. Tapi beli sahaja lah sebagai kenangan. 

Selepas sejam, kami dibawa pulang semula ke hotel. Ada masa dalam sejam sebelum ke airport. 

 Semakan terakhir dokumen-dokumen penting sebelum meninggalkan Krabi. Seperti dijangka, beg mestilah bertambah. =) 

Tak nak sejarah berulang, kami makan dulu sebelum naik flight. Hehe. Cari tempat makan di airport, naik atas jumpa restoran yang ada makanan tidak halal. So kecewa, turun bawah. Krabi airport sangat lah tidak best. Boring. Kat bawah, jumpa satu kedai yang ada akak pakai tudung. Terus masuk dan order nasi ni. Nasi segera sebenarnya, tapi boleh lah. Akak tu yang suggest. Asalkan yakin. Dan kenyang. Sebab dijangka tiba di Malaysia pukul 4 pm, sepatutnya masa tu makanan tengah hari dah dihadam. =)

Kedai yang di sebelah kiri tu. "Refreshment Gallery". Chocolate milk shake dia sangat sedap!

Dah siap makan, kami decided tukar terus duit Baht yang masih ada. Tinggal beberapa keping sahaja untuk kenangan. Then tunggu flight. Sampai Malaysia awal setengah jam. Alhamdulillah.. 

Eh belum habis lagi. Kejadian yang membuatkan aku geram:
Masa breakfast, ada sekumpulan perempuan dan lelaki (umur lebih kurang kami) makan sekali dengan kami. Aku balik ke bilik sekejap, pergi toilet, tinggalkan darling husband di cafe. Bila kembali, darling husband dapat nota ni dari receptionist. "Nice to meet u M'sia guy". Hmmmhhh! Receptionist cakap salah seorang perempuan dalam group ramai-ramai tadi pesan suruh bagi nota ni pada darling husband. Hmmmhh!! Baru tinggalkan sekejap!

Sebagai penutup entry Krabi Honeymoon ni, sengaja nak letak gambar antara barang-barang yang kami bawa pulang. Tak banyak sangat pun.. Kurang berkenan. Poskad je banyak. Gambar pun banyak. =D

1 comments:

~Ayu BnSyg~ said...

Tapi Ayu suka je ke Chaba. Lain selera kot kita. But yg paling sedap of course la Wangsai Seafood =)

Post a Comment

Komen anda dialu-alukan.. Terima kasih daun keladi.. Lain kali datang la lagi.. =D