Bahagia Hingga ke Syurga. InsyaAllah. Amin..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Anak Solehah. InsyaAllah. Amin..

Thursday, July 28, 2011

Monday, July 18, 2011

Krabi Honeymoon #6

Assalamualaikum..

Masih lagi cerita (more to pictures, actually) tentang 4 Island Trip ye. =)

=) Sepatutnya bergambar berdua di sini. Baru romantik.

Tup Island's sandbank. Dari sini boleh berjalan kaki meredah laut untuk ke Chicken Island kalau air surut. Tapi kami kurang bernasib baik, air agak pasang. Ada nampak sikit-sikit sahaja pasir yang menghubungkan kedua-dua pulau. Tour guide cakap, setakat ni 6 kematian terjadi disebabkan kedegilan pelancong nak juga menyeberang walaupun air di paras dagu. 2 mangsa dari Malaysia, 2 dari Singapore dan 2 lagi tak ingat dari mana. 

Last stop, Phranang Cave. Sejam kat sini. Ada yang berjemur, ada yang mandi-manda, ada rock-climbing. Kami? Berjalan-jalan dan bergambar. =) Cave belakang tu sangat cantik dan memukau. Cave ni ada cerita dongeng tersendiri. Ada unsur-unsur pemujaan juga la dalam cave tu.

Ini sahaja yang ada di pintu gua. Mula-mula tak perasan sangat, ingatkan apa la yang berwarna-warni tu. Pergi dekat nak snap gambar, baru perasan. Tu yang besar kat depan tu, warna merah! Erk! 

Berjalan-jalan sementara tunggu masa nak balik ke Aonang. Terjumpa ni. Kawasan ni memang protected, dijaga rapi. Sebab tu bersih je, cantik. 

Cari-cari toilet, terjumpa la yang ni. Kena bayar 10 Baht seorang. Masuk sahaja lah, takkan nak tahan kan? =D Nanti nak naik bot lagi, sejukkkk... Again, toilet dia bersih... Berbaloi.

Next, will update about Krabi Night Market. =)

Friday, July 15, 2011

Krabi Honeymoon #5

Assalamualaikum.. And Happy Friday! Esok cuti! =D

Ermmm.... Dah masuk 5 dah entry Krabi aku ni. So now nak story tentang 2nd trip yang kami ambil di sana, 4 Island Trip. Kami beli pakej ni malam sebelum tu. Malam yang first tu just beli pakej Phi-phi Island sahaja, then malam kedua kami beli pakej untuk hari ketiga sampai lah hari terakhir kami di sana. Lengkapkan terus, senang. Lagipun memang dah bercadang nak ambil dengan tour agent yang sama. Si Neen tu pun dah janji nak bagi best price kalau kami ambil banyak pakej dengan dia.

Ok, kalau Phi-phi Island trip kami pilih speedboat (pilihan tepat sebab ada hujan sikit, kalau naik long tail boat tak tahu la macamana), jadi untuk 4 Island Trip kami pilih long tail boat pula. Tapi sebelum tu dah bincang dengan Neen. Pros and cons semua lah kan. Alhamdulillah, pilihan kami tepat. =) Keesokannya cuaca sangat baik, dapat lah kami merasa naik kedua-dua jenis boat untuk tour kami di sana. Harga yang kami dapat, 800 Baht untuk 2 orang. Murah! Yes, sebab long tail boat je kan, tapi still murah, sebab kami dapat harga kanak-kanak! =D

Untuk trip ni, tempat-tempat yang disinggah adalah Poda Island, Tup Island, Chicken Island dan  Phranang Cave. Subhanallah.. Cantik sangat tempat-tempat ni! Owh kali ni gambar kami lebih baik dari gambar-gambar masa Phi-phi Island Trip. Sebab? Masa tu bawa compact digital camera sahaja. Kali ni bawa DSLR dah. Yeayy! =D

Baru sampai... Itulah long tail boat yang kami naik. Company 'Connecting Krabi'. Tak ramai sangat pun. Best. Orang Melayu ada 3 family termasuk kami. =)

Yeay jumpa signboard 'Poda Island'. Masa kami sampai tak ramai pun. Enjoy snap gambar sana sini. =)

Kebetulan ada sebuah boat cantik je parking kat situ. Ni gambar menggunakan 'self-timer'. Ada kejadian lucu sebelum terhasilnya gambar ni..

*

*

*

*

*

*

Isk isk isk... ;-D Excited orang tu berlari nak pose..

Love this picture!

Yang ni masa di Chicken Island. Kami lunch buffet di sini. Makanan sedap, alhamdulillah! Macam picnic, makan nasi tepi pantai. Dengan air coke suam. =) Kat sini juga lah mat saleh berjemur. Banyak lagi gambar sebenarnya..

Tapi... 
Aku tak sempat nak pilih.. InsyaAllah nanti update lagi..

Tuesday, July 12, 2011

Krabi Honeymoon #4

Assalamualaikum..
Uwaaaa suara dah hilang sikit. Sakit tekak dah masuk hari kelima..

Ok, sambungan previous entry, Phi-phi Island Trip.

Di sini lah Maya Bay yang dimaksudkan. Masa baru sampai dah ada beberapa buah bot. So dah dapat agak mesti susah nak dapat gambar cantik.


Jalan nak ke toilet. Toilet sini F.O.C sahaja, ada pulau yang kena caj 10 Baht (lebih kurang RM1 tu, mahal!). Tapi ok la sebab toilet kebanyakannya bersih.

Kalau pergi mana-mana mesti nak cari signboard tulis nama tempat tu. Baru betul ada kenangan tempat tu dan kita ingat kita pergi mana. Contohnya macam trip kali ni, banyak pulau yang disinggah.

Tak kira la ramai pun, nak juga pose dengan darling husband. Kata honeymoon kan, takkan tak ada pun gambar romantik berdua. =)

Menjelang tengah hari, buffet lunch disediakan di Phi-phi Don Island. Pulau ni ramai juga la penduduk. Dan aku rasa ada komuniti Islam yang agak besar di situ. Sebab masa kami sampai, ramai yang berjalan kaki pakai kopiah dan kain pelikat. Macam nak pergi masjid. Yang atas tu makanan untuk tengah hari kami. Sedap? So-so sahaja.. Bagi aku lah. Yang trip kedua nanti lagi sedap.

Ni lah gambaran di Phi-phi Don Island. Yang gambar paling atas tu statement yang aku nampak di salah sebuah bar di sana. Siang bar tu tutup kot. Deretan kedai untuk shopping pun agak banyak. Jual pakaian, souvenier, barangan kulit, restoran pun banyak. Aku tak beli apa-apa pun kat sini. Darling huband beli dompet kulit buatan tangan orang pulau ni. =) Murah. 750 Baht selepas tawar-menawar dapat 600 Baht.

Gambar-gambar snorkeling tanpa muka aku. Kenapa? Sebab aku hanya turun sekejap sahaja, sebab masa aku turun ombak agak besar, selepas tu aku terus naik dan hanya menjadi photographer. '__' Gambar ni masa darling husband snorkel kat mana ntah, tapu ombak dah tak kuat. Tengok tu, air tenang je. Ikan pun banyak. Tapi aku telah serik. Haha. Yang ada hanyalah....

Gambar kenangan. Haha. Gambar masa cuak-cuak dalam air tiada dalam simpanan. Google aku kuning sebelah sebab darling husband pakai baju kuning..

Sunday, July 10, 2011

Krabi Honeymoon #3

Assalamualaikum..

Sambung terus lah cerita bulan madu kami kali ni ye.

Ok lepas makan pancake yang tak sedap tu, kami teruskan pencarian pakej untuk keesokan harinya. Banyak sangat booth yang jual pakej yang sama. Kami decided untuk ambil pakej ke Phi-phi Island dulu. So survey punya survey, singgahlah kami di sini..

Booth Miracle Tour. Owner dia pun muslim, dan harga lebih murah daripada beberapa booth yang kami survey sebelum tu. Yang duduk di kaunter tu sangat friendly, jadi kawan kami sampai ke hari terakhir. Neen nama dia. Kami ambil pakej-pakej lain pun dengan dia, massage pun dengan dia juga. Haha. So untuk trip pertama kami di hari kedua di sana, kami dapat harga 800 Baht seorang. Tawar menawar untuk pertama kali dengan Neen ni gagal, dapat harga seperti tertera di whiteboard dia. Jadi 1600 Baht untuk Phi-phi island tour. Takpe, asalkan harga dia lebih murah dari booth lain yang kami tanya. Hari-hari seterusnya baru dapat special price. =)

Pagi yang ditunggu-tunggu. Breakfast di cafe hotel. Menu banyak, makanan pun best. Tu tukang buat scrambled egg pun manis bertudung. Gambar bawah sebelah kiri, home-made strawberry yogurt. Sedap! Makan dengan tenang, sebab kami keluar awal. Van datang jemput dalam pukul 8.30am untuk ke tempat berkumpul sebelum naik bot. Oh FYI, kami pilih speed boat untuk trip ni. Pakej di bawah company Aonang Speed Boat Tour.

Untuk Phi-phi island trip ni, ada 7 pulau yang akan bot singgah. Setip pulau yang kita turun diberi masa dalam 30 - 45 minit. Tengok keadaan juga lah sebab ada pulau yang kami singgah sekejap je sebab cuaca tak mengizinkan.. =(

See, awan hitam dah mula berarak. Masa ni lupa la pulau mana. Pileh Bay kot. Ok untuk trip ni, tempat-tempat yang disinggah: Lohsamah Bay, Pileh Bay, Monkey Bay, Maya Bay, Viking Cave, Phi-phi Don Island, Hin Klang dan Bamboo Island. 

Masa ni boat bawa kami lari dari awan hitam tu. Ada juga lah redah ombak besar dengan angin kuat dan hujan lebat. Basah dan terhentak-hentak naik bot tu. Masing-masing tengok gelagat masing-masing. =) Tu 2 orang anak mat salleh tu comel je, dah la duduk belakang, memang kesejukan lah.
Viking Cave. Yang ni tak turun dari boat pun. Photography and sightseeing only. Cave ni tempat orang kutip sarang burung. Cantik cave ni. Subhanallah..

Ok next entry aku akan cerita tentang trip ni lagi. Lepas Viking Cave ni kami ke Maya Bay. Cantik sangat tempat tu, rasanya semua tahu kot tempat tu jadi lokasi penggambaran filem "The Beach". 

Saturday, July 9, 2011

Krabi Honeymoon #2

Assalamualaikum..

Sebenarnya kali ni aku tak sihat lagi.. Bulan April dan Mei demam, Jun tak demam, Julai demam semula. Alhamdulillah, dugaan Allah.. =) Balik dari Krabi, terus ke KL semula untuk bengkel di UTM. Esoknya pendaftaran pelajar pula. Nasib baik hari ni cuti. Next week dah mula kelas.

Ok jom sambung cerita Krabi ni.
*gambar removed*
 Ni masa hari pertama masa baru sampai hotel. Lepas check-in, rehat-rehat, mandi, then keluar untuk cari makan. Dalam flight tak order makanan, pagi tu je makan nasi lemak di KL Central. Oh ini transport yang Sunda Resort sediakan untuk bawa hotel guests ke pantai Aonang atau Noppharat. FYI, resort ni bukan tepi pantai, so kalau jalan kaki tu memang jenuh lah. Jadi, naik sahaja trak kecil ni. Tiada caj dikenakan. Bila-bila masa pun boleh minta hotel hantarkan ke pantai. paling lewat 10pm.

Cuma kami. =) *gambar removed*

Bila dah sampai pantai Aonang, kami jalan-jalan sekitar situ cari kedai makan. Memandangkan dah dekat pukul 6pm masa tu, takut gastrik, kami decided to rent a scooter. =) Sebab macam dah penat jalan kaki, kedai makanan halal pun tak jumpa. Scooter ni digelar Scoopy. Darling husband pilih the pink one, i like! Kami dapat sewa dengan harga 200 Baht sehari. Passport salah seorang disimpan sebagai deposit.  Maka bermula lah pencarian kami. Tapi dalam lapar-lapar tu sempat lagi berhenti tepi jalan, bergambar. =)

Ni gambar wajib ye kalau sewa motor di sana. =) Beria pakai helmet. Sebab masa sewa tu dibekalkan helmet sekali, so pakai sahaja lah..

Salah satu Muslim stall di pasar yang kami singgah. Sekejap je singgah sini, memang pasar ni pasar orang Islam, tapi tekak darling husband loya walaupun makanan tu makanan halal. Sebab bau pelik makanan-makanan Thailand di pasar tu. Baru first day kan, masih belum sesuaikan diri kot. So, kami teruskan lagi pencarian makanan.. '__'

Oh ini kelakar. Makcik ni baru lepas beli sayur di pasar tadi tu. Dia nampak kami tengah tengok peta kat Scoopy. Then dia tanya something (dalam bahasa dia). Darling husband pun sebut la Muslim, buat isyarat nak makan, dia jawab lagi dalam bahasa dia. Beria-ria cakap direction untuk cari kedai makan (kot). Hihi. Bagus makcik ni tau. Then dia tengok kami geleng-geleng kepala, dia sebut 'makan nasi?'. Haaaa kami cepat-cepat angguk! Last-last ada la orang rumah depan tu datang tolong bagitahu kami direction (in English). Phewww~~ =D

Alhamdulillah, jumpa juga kedai makan Muslim yang ada macam-macam jenis nasi goreng. Western pun ada. Tengok lah muka kelaparan masing-masing. Pukul 7pm baru dapat makan. Haha. Sebelum jumpa kedai ni, ada seorang lelaki tegur, 'Assalamualaikum, bang'. Kami jawab salam dia. Then baru terfikir, eh dia sebut 'bang'. Then dia cakap Melayu (tapi slang Siam) bagitahu kat mana kedai makan. Rupanya dia pernah kerja di KL. Hmmm by the way, itu gambar nasi goreng nenas aku, darling husband ordered nasi goreng American. Ok la not bad. Sebab dah lapar sangat kan. 

Malam tu, keluar lagi ke Aonang, nak cari pancake yang glamour sangat tu. Tapi sedih sebab jumpa satu je stall yang jual pancake ni. Mungkin sebab kami pergi tu hari Khamis, so tak banyak stall. So beli sahaja lah dari akak ni. Tapi tak best! Garing sangat dan mahal! Banana choc pancake dai 40 Baht. Terus banned stall dia. =(




Friday, July 8, 2011

Krabi Honeymoon #1

Assalamualaikum..

Rindunya nak tulis macam-macam cerita. Tapi aku agak sibuk. Penat. Tak sihat.

Alhamdulillah, akhirnya tercapai impian nak ke Krabi. Walaupun tak dapat pergi betul-betul selepas kahwin (masa tu plan honeymoon dekat-dekat je sebab darling husband masih kerja di Kedah, so susah nak cuti. Sekarang dah transfer ke Pahang, senang sikit nak apply cuti).

Ok. Tak perlu kot cerita panjang-panjang dalam mukaddimah ni. Here goes my honeymoon story...

Boarding pass. Aku buat self check-in siap-siap sebelum ke LCCT. 
Tiket Skybus pun beli online. Jimat dan senang kerja.

 Yeay! Ready to depart. Excited mode is turned on.

Selalu baca kalau snap gambar masa ni kena sound dengan pekerja kat situ. Tapi kami tidak pun.. =) Oh itu beg yang aku bawa. Semua bawa masuk cabin. Baju untuk 4 hari 3 malam dalam beg belakang tu. Beg depan berfungsi sebagai handbag.

Yang ni perlu diisi dalam perjalanan. Untuk diserah di kaunter passport control. 


Yeay! Driver dah menunggu dengan sentyuman. Yang ni pun aku booked online sekali dengan Air Asia package. Airport transfer to hotel.

Kami tinggal di Sunda (sebut San-da) Resort sepanjang 4 hari 3 malam di Aonang, Krabi. Ni gambaran suasana hotel yang sangat la berpokok-pokok. Tenang dan sangat privacy. Kenapa kami pilih Sunda Resort? Sebab hotel ni hotel halal, so tak perlu keluar cari makan pagi-pagi dan tiada langsung perasaan was-was.

=)

Ermmm... Next entry lah sambung. Got to go.