Bahagia Hingga ke Syurga. InsyaAllah. Amin..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Anak Solehah. InsyaAllah. Amin..

Thursday, May 9, 2013

Hani Qalesya is 1!

Assalamualaikum..

Alhamdulillah, syukur pd Allah, dah setahun rupanya aku menjadi ibu. Ibu kepada Hani Qalesya bt Mohd Azhar. Setahun yang lepas, waktu yang sama aku tengah menaip ni, aku masih belum sedarkan diri di bilik pembedahan. Darling husband dan family aku dah jumpa Hani masa ni.. Hishhh kalau diingatkan balik detik membawa satu nyawa ke dunia, macam-macam perasaan ada. Boleh baca kat sini dan sini. =)

Hello semua! I'm a big girl now. Tapi I will be ibu's baby forever and ever.. =)

Go, baby! Go!! Aksi Hani menjelang umur setahun..


Memang rasa cepat sangat masa berlalu. Hani dah banyak perangai,banyak kerenah sekarang. Setiap hari Hani tak pernah tak buat kami suami isteri ni ketawa terhibur dengan keletah dia. Sungguh, aku sangat bahagia dengan kehidupan sekarang. Bukan nak menunjuk, tapi kalau satu hari nanti Hani boleh baca tulisan ni, aku nak dia tahu betapa bahagianya kami di sisi dia.

Hani dah ada 5 batang gigi, 2 di bawah. Gigi keenam masih belum muncul, tapi dah rasa kat gusi tu keras. Hani sangat suka tersenyum dan tersengih menampakkan gigi. Mata pun jadi kecik je bila sengih. Sambil sengih, sambil tunjuk jari telunjuk dia, goyang-goyang seolah-olah nak cakap "haaaa haaaa tak tau....". Petang-petang pukul 6 bila nampak kereta ibu sampai depan rumah pengasuh, dia dah buat dah aksi "haaaaa haaaa tak tau...." dia tu.

Berjalan, Hani masih belum boleh. Masih lagi peringkat belajar. Tapi setiap hari ada improvement. Dari setapak, dua tapak, sekarang boleh dah lepas dia berjalan sendiri dalam 6,7 tapak. Hani suka sangat setiap kali orang lepas dia belajar berjalan. Tersengih-sengih. Ada masa bila dia rasa happy sangat, kalau ramai-ramai orang, dia akan gelak "aaa ha ha ha ha" dengan suara kasar. Dengar orang gelak dia nak join gelak sekali. Dengar orang gelak dalam radio pun beria dia gelak jugak.

 Masa nak beli sandal. Ibu nak sangat belikan Hani sandal yang ada bunyi-bunyi tu. 
Jumpa jugak. Lagi ok dari pakai kasut sebab Hani tak suka pakai kasut. Rimas kot.

Bab makan, Hani tak memilih sangat. Aku bertuah sebab Hani makan hampir semua makanan yang aku sediakan.Pengasuh Hani pun cakap Hani memang berselera makan. Happy la ibu dia ni bila anak makan semua yang dimasak. Ada la beberapa kali dia tolak, bila makanan yang aku masak tu adalah first time untuk Hani rasa. Contohnya cous cous, Hani tak suka. So lama dah aku tak masak cous cous. Daging pun baru sekali Hani makan, dia suka je makan, tapi perut dia tak suka.  Susu pulak macam biasa, Hani minum tak banyak pun. Sehari dengan pengasuh 3-4 botol je dia minum. Tu pun masih lagi guna botol susu kecik. Malam memang Hani melekap dengan aku je.. =) Asalkan Hani sihat, aku ok je. Berat Hani masa timbang kat klinik 8.5kg, tapi masa guna digital scale kat rumah, 9 kg dah. Tak kisah lah.. Ynag penting normal..

InsyaAllah, aku tengah dalam usaha nak berhentikan Hani dari minum susu lembu. Tukar dengan susu kambing. Setakat ni bagi dia rasa, dia ok je minum.. Hopefully usaha aku berjaya..

Hani breakfast pancake pisang bentuk 'love' dengan susu kambing. *belum mandi =D

Untuk sambutan hari jadi Hani, aku tak buat minggu ni. Parents aku bawak adik-adik bercuti ke Terengganu. So postpone ke minggu depan. Buat dengan doa selamat sekali di rumah kecil kami. Tetamu pun keluarga dan kawan terdekat je insyaAllah..

Doa kami sebagai ibu dan ayah Hani, semoga Hani Qalesya membesar dengan sihat, bijak, lembut hati dan yang penting dapat menjadi harta kami yang paling berharga, dapat doakan kami di dunia dan di akhirat nanti.. Amin....


2 comments:

CikNaa said...

hb qalesya! oih dah boleh jalan..gigi pun dah banyak..good girl..

eMMe said...

Hepi belated busday Hani!
jap jer Hani dah umo 1 tahun... twin lagi 6-7 bulan nak setahun, hope membesar dgn sihat dan kuat.. leh main2 dgn kak Hani..

Wani, kite same2 czer.. cam tu la detik pas melahirkan anak... time tu lom dpt peluk cium anak.. mum dan husband yg tgk dulu...

Post a Comment

Komen anda dialu-alukan.. Terima kasih daun keladi.. Lain kali datang la lagi.. =D